Bolehkah Agong panggil Parlimen bersidang? Tidak, kata bekas hakim; Ya, kata peguam

Gopal Sri Ram berkata, Agong perlu bertindak atas nasihat perdana menteri tetapi Firoz Hussein Ahmad Jamaluddin berkata, di bawah Seksyen 14 Ordinan Darurat, Agong boleh bertindak sendiri.

Yang di-Pertuan Agong perlu bertindak atas nasihat perdana menteri atau Kabinetnya untuk memanggil semula Parlimen walaupun negara masih dalam keadaan darurat, kata seorang bekas hakim.

Gopal Sri Ram berkata, keputusan Agong tidak boleh dicabar undang-undang namun sebarang nasihat diberikan kepadanya oleh kerajaan boleh dinilai di mahkamah.

“Nasihat perdana menteri kepada Agong adalah dibenarkan (tertakluk kepada cabaran undang-undang)

“Perintah mandamus boleh diperoleh untuk memaksa Kabinet menasihati Agong memanggil sidang Parlimen jika didapati bahawa nasihat itu tidak masuk akal,” katanya kepada FMT.

Sri Ram berkata, Perkara 40 (1) Perlembagaan Persekutuan juga menyatakan Agong sebagai Raja Berperlembagaan harus menjalankan fungsinya di bawah undang-undang tertinggi atau undang-undang persekutuan, sesuai dengan nasihat diberikan oleh seorang menteri atau Kabinet.

“Undang-undang persekutuan di sini bermaksud sebarang tindakan Parlimen atau ordinan yang diumumkan semasa darurat,” katanya.

Bekas hakim Mahkamah Persekutuan itu berkata demikian ketika mengulas pandangan Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad bahawa Ordinan Darurat (Kuasa Perlu) 2021 yang diumumkan pada Januari membolehkan Agong meminta Parlimen bersidang semula pada tarikh yang sesuai tanpa nasihat perdana menteri.

Khalid, yang juga pengerusi Jawatankuasa Penamatan Proklamasi Darurat Pembangkang, memetik Seksyen 14 peraturan tersebut.

Seksyen 14 (1) (a) menyatakan: “bagi tempoh darurat berkuat kuasa, peruntukan berhubungan dengan memanggil, memprorog dan membubarkan Parlimen dalam Perlembagaan Persekutuan adalah tidak mempunyai kesan.”

Bahagian 14 (1) (b) juga menyatakan bahwa: “Parlimen hendaklah dipanggil, diprorog dan dibubarkan pada suatu tarikh sebagaimana yang difikirkan sesuai oleh Yang di-Pertuan Agong.”

Mengambil kira perkara itu, peguam Firoz Hussein Ahmad Jamaluddin pula menyokong kedudukan yang diambil oleh Khalid seperti diperuntukkan di bawah peruntukan itu.

“Ordinan itu mendahului perlembagaan sejak kita berada dalam keadaan darurat,” katanya, sambil menambah hanya Agong sahaja yang dapat memutuskan masa sesuai untuk memanggil semula badan perundangan Persekutuan.

Firoz Hussein berkata, beliau juga berbeza pandangan dalam menafsirkan kedudukan undang-undang berbanding Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang) Takiyuddin Hassan dan Speaker Dewan Rakyat Azhar Azizan Harun.

Semalam Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah berpandangan sidang Parlimen perlu diadakan secepat mungkin untuk membahaskan Ordinan Darurat dan Pelan Pemulihan Negara kerana menyedari peranan pentingnya bagi membincangkan isu berkaitan Covid-19.

Ia disusuli kenyataan bersama Raja-raja Melayu yang berpandangan tiada keperluan untuk darurat dilanjutkan selepas 1 Ogos dan menggesa Dewan Undangan Negeri (DUN) bersidang semula secepat mungkin.

FMT

Read Previous

MB Selangor, Speaker bincang pembukaan sidang DUN secepat mungkin

Read Next

Strategi PAS, bertunang dengan Umno, kawin dengan PPBM, makan diri

Leave a Reply

%d bloggers like this: