Derhaka: Polis siasat laporan polis terhadap Takiyuddin

Polis memberitahu pihaknya sedang menyiasat laporan polis yang dibuat Pemuda AMANAH terhadap kenyataan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang) Datuk Takiyuddin Hassan yang didakwa derhaka terhadap titah Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hamzah Zainudin berkata setiap aduan dan laporan polis yang diterima akan disiasat dengan teliti tanpa mengira darjat, lapor Bernama.

Terdahulu, Ketua Pemuda AMANAH Shazni Munir Mohd Ithnin membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi di Kuala Lumpur semalam bagi meminta polis menyiasat kenyataan Takiyuddin yang didakwa memperlekeh pandangan Seri Paduka supaya menyegerakan sidang Parlimen.

Pada Rabu, Seri Paduka menzahirkan pandangan bahawa persidangan Parlimen perlu diadakan secepat mungkin. Susulan itu, Takiyuddin dilaporkan berkata pandangan Seri Paduka berhubung persidangan Parlimen itu tidak memperincikan bila ia perlu dilaksanakan.

“Biarlah polis dapatkan maklumat dahulu mengenai laporan itu dan kita tidak boleh terus kata (laporan itu) di bawah seksyen apa. Polis perlu tahu apa kesalahan dilakukan,” kata Hamzah pada sidang media rangkuman operasi pematuhan prosedur operasi standard (SOP) sekatan pergerakan penuh, di Putrajaya hari ini.

Ditanya sama ada Takiyuddin akan dipanggil polis, Hamzah berkata sesiapa yang terdapat dalam laporan polis akan dipanggil dan disiasat.

“Sesiapa sahaja dalam laporan polis kita akan buat siasatan. Kita tiada darjat mengenai itu,” katanya.

Read Previous

Kilang Carlsberg terus ‘berasap’ walaupun lockdown, dedah netizen (VIDEO)

Read Next

SINDIKET KETUM BERNILAI RM300K PAK DIN TUMPAS

Leave a Reply

%d bloggers like this: